Appartementen in Praag
Appartmanento Praga
+420 603 99 1234

Tsjechië

Tsjechië (Tsjechisch: Česko), officieel de Tsjechische Republiek (Tsjechisch: Česká republika), is een land in Centraal-Europa. Het land grenst in het westen en noordwesten aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk. Sinds 1 januari 1993[4] vormt Tsjechië een zelfstandig land, daarvoor was het het westelijke deel van Tsjecho-Slowakije.

Tsjechië

Nationale symbolen
De vlag van Tsjechië is dezelfde vlag als die van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Toen dit land op 1 januari 1993 werd opgesplitst in Tsjechië en Slowakije, bleef Tsjechië de oude vlag gebruiken, terwijl Slowakije een eigen vlag aannam. Net als bij de meeste andere Slavische landen bestaat de vlag uit de pan-Slavische kleuren rood, wit en blauw.
Het wapen van Tsjechië is een schild bestaande uit vier kwartieren, met in elk kwartier het centrale element uit het wapen van een van de drie historische regio's. In het eerste en vierde kwartier staat de leeuw van Bohemen, in het tweede kwartier de adelaar van Moravië en in het derde kwartier de adelaar van Silezië (Tsjechisch Silezië).

Tsjechië

Op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich ook los van de inmiddels opgeheven staat Tsjecho-Slowakije, nadat Slowakije de unie met Tsjechië vreedzaam verlaten had. In 1999 trad Tsjechië toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie; er trad een snellere versterking van westerse invloeden en verdergaande liberalisering van het marktsysteem op. In het eerste halfjaar van 2009 was Tsjechië voor het eerst voorzitter van de Europese Unie.

Tsjechië

Valuta

Valuta

Verkeer
Wegverkeer - Autosnelweg D1 - Voor het rijden op de meeste autosnelwegen en enkele autowegen is de aanschaf van een tolvignet verplicht.

Spoorwegen
De Tsjechische spoorwegmaatschappij, de České dráhy, beheert nagenoeg alle spoorwegtrajecten in Tsjechië. De lengte van het totale spoorwegennetwerk van de České dráhy is 9501 kilometer. Maar 2943 kilometer is geëlektrificeerd. In totaal heeft het bedrijf in 2003 171.984.000 passagiers vervoerd, waarvan 1.661.000 op internationale trajecten.Bijna alle spoorwegen in het land zijn uitgevoerd in normaalspoor. Het grootste en belangrijkste station is station Praha hlavní nádraží, het hoofdstation van Praag. Een overzicht van alle spoorlijnen in Tsjechië staat op de lijst van spoorlijnen in Tsjechië.
Hoofdstation van Praag (Praha hlavní nádraží:, vaak afgekort tot Praha hl.n.) is het grootste en belangrijkste spoorwegstation van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het station, gelegen in de wijk Vinohrady, is een internationaal knooppunt voor treinen uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Hongarije. Daarnaast zijn er verbindingen naar alle grote steden in Tsjechië en is het metrostation Hlavní nádraží onderdeel van het station.

Hoofdstation van Praag

Station Praha-Holešovice (Nádraží Praha-Holešovice) is naast het hoofdstation het belangrijkste spoorwegstation van de Tsjechische hoofdstad Praag. Onderdeel van het station is het metrostation Nádraží Holešovice aan de Praagse metrolijn C.
Het station bevindt zich in de wijk Holešovice, ongeveer drie kilometer ten noorden van het hoofdstation. Het station wordt onder andere aangedaan door internationale treinen op de lijn van Berlijn via Dresden naar Praag en verder naar Brno en Wenen.

Station Praha-Holešovice

Smíchovské nádraží is een metrostation in de Tsjechische hoofdstad Praag aan lijn B. Het station werd geopend op 2 november 1985.

Smíchovské nádraží

Busstation / Metrostation Florenc behoort tot de negen oudste metrostations van Praag en opende in 1974. Aanvankelijk werd het alleen bediend door lijn C, maar vanaf 1985 kan men er overstappen op lijn B. In eerste instantie was de naam van het station Sokolovská, naar de straat waaraan het gelegen is. Tegenwoordig heet het station Florenc, naar de buurt waarin het ligt. De buurt Florenc ligt op de grens van de wijken Nieuwe Stad en Karlín.

Busstation / Metrostation Florenc

De Luchthaven van Praag (Tsjechisch: Letiště Václava Havla, Engels: Václav Havel International Airport Prague) is de voornaamste luchthaven van Tsjechië en is gelegen in Ruzyně, aan de westkant van Praag. Het is een hub van de Tsjechische maatschappij CSA Czech Airlines. Sinds oktober 2012 draagt de luchthaven de naam van de schrijver, mensenrechtenactivist en politicus Václav Havel, die in 2011 overleed. Daarvoor heette de luchthaven Praag-Ruzyně. In 2012 reisden er 10,8 miljoen passagiers via de luchthaven. De luchthaven beschikt over vier passagiersterminals, waarvan er een uitsluitend voor exclusieve vluchten en staatsbezoeken wordt gebruikt. Dit is de oudste terminal, die op 5 april 1937 in gebruik werd genomen. Daarnaast zijn er twee vrachtterminals. De luchthaven wordt geëxploiteerd door Letiště Praha, a. s., waarvan de aandelen in handen zijn van het Tsjechische ministerie van Financiën.
De luchthaven is niet aangesloten op het metronetwerk van Praag. De bedoeling is dat lijn A van de Praagse metro uiteindelijk doorgetrokken wordt tot de luchthaven.

De Luchthaven van Praag

Interessante steden en plaatsen in de Tsjechische Republiek
In Tsjechië staan twaalf locaties op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alle locaties zijn cultureel erfgoed.

Steden

Karlsbad (Tsjechisch: Karlovy Vary) is een stad in het westen van Tsjechië uit de gelijknamige regio. De stad, die de naam draagt van keizer Karel IV, kreeg vooral bekendheid als kuuroord voor de hoge adel in de 18e en 19e eeuw.
Karlsbad is een van de beroemdste en traditierijkste kuuroorden in de wereld. Een aanzienlijk deel van de economie van Karlsbad draait op hotels, casino's, restaurants en andere kuuroord-gerelateerde bedrijven.
De eerste vermelding van Karlsbad als kuuroord stamt uit 1522. Door de eeuwen heen is de stad altijd populair gebleven. Tot de beroemdheden die de stad bezocht hebben en de stad naar eigen zeggen in hun hart hebben gesloten, behoren onder meer Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte, Johann Wolfgang von Goethe en de Duitse filosoof Immanuel Kant.
Er zijn ondergrondse bronnen die warm mineraalwater naar de oppervlakte brengen, waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegekend. Daarbij worden ook modderbaden toegepast. Nog steeds wordt de stad jaarlijks door duizenden mensen om medische redenen bezocht en blijft ze als kuuroord binnen- en buitenlandse gasten trekken.

Karlsbad

Český Krumlov (Duits: Krumau an der Moldau of (Böhmisch) Krumau) is een stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. De stad ligt in een lus van de rivier Moldau.
Český Krumlov is door de oude binnenstad en het kasteel een bestemming voor grote aantallen toeristen. Om de stadskern te beschermen is deze geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Český Krumlov is een cultureel centrum. Er vinden veel evenementen plaats. Het bekendste is het Slavnosti pětilisté růže-festival. Dit wordt elk jaar gehouden in het Zonnewende-weekend in juni. Tijdens het feest wordt er geen verkeer toegelaten in het centrum en verandert het in een middeleeuwse stad. Er vinden onder andere in het kasteel en bij de rivier dans- en theatervoorstellingen plaats. Het festival eindigt met vuurwerk boven het kasteel.

Krumau an der Moldau of (Böhmisch) Krumau

Kutná Hora (Duits: Kuttenberg) is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad ligt circa 70 km ten oosten van Praag en heeft 21.109 inwoners (2005). Het historische centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een veel bezochte toeristenbestemming.
Kutná Hora werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier voorhanden waren. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. De oorspronkelijk naam Kuttenberg, dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun Kutte. Kutte is Duits voor monnikspij. De stad groeide erg snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen uitgeput.

Kutná Hora

Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) is een stad in het westen van Tsjechië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is bekend geworden als bakermat en naamgever van de pils. De St.Bartholomeüskathedraal - de belangrijkste bezienswaardigheid in Pilsen is de Sint-Bartolomeüskathedraal. Deze aan Bartolomeüs gewijde kathedraal in gotische stijl staat aan het centrale plein in de stad. De bouw startte in het jaar 1295 en duurde meer dan twee eeuwen. De toren is met 102,30 meter de hoogste in Tsjechië. Bij helder weer is vanaf de toren het Bohemer Woud te zien, dat 70 kilometer verderop ligt.

Pilsen

České Budějovice (Duits: Budweis) is de grootste stad en hoofdstad van de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. Bij de stad komen de rivieren Moldau en Malše samen. Het predicaat České (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van Moravské Budějovice (Duits Budwitz).

České Budějovice

Liberec (Duits: Reichenberg) is een stad in het noorden van Tsjechië nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio (kraj). Sinds de Middeleeuwen is Liberec het centrum van de textielnijverheid in Noord-Bohemen.

Liberec

Brno (Duits: Brünn) is de grootste stad van Moravië en in grootte de tweede stad van Tsjechië en heeft 390.000 inwoners. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svitava en Svratka, en vormt het politieke en culturele centrum van de Zuid-Moravische Regio. Men spreekt in Brno het dialect Hantec.

Brno

Olomouc (Duits: Olmütz en Hanna: Olomóc en Holomóc; uitgesproken als: Ollommoots, resp. Olmuuts en Ollommòòts en Hollommòòts) is een statutaire stad in Tsjechië, in de Moravische regio, gelegen aan de Morava, ongeveer 75 km ten noordoosten van Brno en 200 km (hemelsbreed) ten oosten van Praag. Olomouc was de hoofdstad van Moravië, totdat Brno in 1640 die positie overnam. Tegenwoordig is de stad hoofdstad van de bestuurlijke regio Olomouc. Olomouc heeft een oude universiteit, met een van de grootste vakgroepen Neerlandistiek in Centraal- en Oost-Europa. Het is de zetel van een aartsbisschop.

Olomouc

Mariánské Lázně (Duits: Marienbad) is een stad in Tsjechië in de regio Karlsbad. De stad ligt op 630 meter hoogte in het Bohemer Woud en is sinds het begin van de negentiende eeuw een bekend kuuroord.

Mariánské Lázně

Kroměříž (Duits: Kremsier), bijgenaamd Athene van de Hanna, is een Tsjechische stad in de regio Zlín, en maakt deel uit van het district Kroměříž. De belangrijkste bezienswaardigheid van Kroměříž is het Aartsbisschoppelijk paleis te Kroměříž dat met het bijbehorende park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Kroměříž

Telč (Duits: Teltsch) is een Tsjechische stad in de regio Vysočina, en maakt deel uit van het district Okres Jihlava. De oudste vermelding van Telč stamt uit het jaar 1207. Het historische centrum van Telč staat sind 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Telč

Kastelen
Karlštejn (Duits: Karlstein) is een Tsjechische gemeente in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Beroun. Karlštejn is ca. 20 km ten westen van Praag gelegen. Karlštejn is vooral bekend is om het daar gebouwde kasteel Karlstein.

Karlštejn

Kasteel Konopiště de oorspronkelijke gotische burcht Konopiště uit de 13e eeuw, werd in de 17e en 18e eeuw tot slot omgebouwd. In de daarop volgende eeuwen is er nog veel aan het slot verbouwd door de wisselende eigenaren.
De grootste opknapbeurt die ertoe heeft geleid dat het kasteel zijn huidige uiterlijk heeft, is verricht onder leiding van Franz Ferdinand d'Este, de neef van keizer Franz Joseph. Franz Ferdinand gebruikte het kasteel als zomeroptrekje en vermaakte zich in de omliggende bossen met jagen. Binnen hangt het dan ook vol met duizenden opgezette jachttrofeeën en een verzameling van meer dan 4.500 kostbare wapens. Een groot aangelegd park met daarin beelden uit Italië omringt het kasteel. Het kasteel is voor bezoekers geopend van april tot november.

Kasteel Konopiště

Hluboká nad Vltavou (Duits: Frauenberg) is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České Budějovice en ligt ongeveer 10 km ten noordwesten van de plaats České Budějovice.
Aan de rand van het stadje ligt het kasteel Hluboká. Het van oorsprong vroeggotische burcht uit de 13e eeuw heeft verschillende verbouwingen doorgemaakt. In 1562 werd het kasteel door koning Ferdinand I aan de heren van Hradec verkocht, die de burcht in een renaissanceslot lieten ombouwden. Aan het begin van de jaren 1700 werd het kasteel omgebouwd tot een barok slot. Rond 1840 naar een gotische stijl. Bij deze laatste wijziging werd vrijwel het gehele kasteel gesloopt en werd op dezelfde plek gebouw in Tudor-gotische stijl gebouwd. Op de plaats van de afgebroken gebouwen en in de aangrenzende weiden werd een grote Engelse tuin aangelegd.

Hluboká nad Vltavou

Rožmberk nad Vltavou (Duits: Rosenberg an der Moldau) is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district Český Krumlov. De bekendste toeristische attractie is het Rožmberk-kasteel. Rožmberk nad Vltavou was tot 1945 een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven.

Rožmberk

Kasteel Šternberk ligt hoog boven de Sázava rivier op een rotsachtige richel en is zogezegd onneembaar. De bouw van dit kasteel werd halverwege de 13e eeuw gestart door een lid van de Šternberk familie, één van de meest invloedrijke dynastieën van het rijk. Het is in de loop der tijd grotendeels gerenoveerd en is, in haar huidige staat, in wezen een Barok monument. Tijdens het communistische bewind mochten de Šternberks de curatoren blijven. Tegenwoordig is de gereconstrueerde burcht zeker een bezoek waard dankzij de geweldige ligging en haar intrigerende, vaak vreemd ontworpen interieurs. Het zit vol met meubilair en stoffering in stijlen die variëren van Keizerrijk naar Renaissance, samen met jachttrofeeën, portretten, kroonluchters en kunstvoorwerpen uit de 30 Jarige Oorlog, toen het kasteel er in slaagde twee belegeringen te overleven.

Kasteel Šternberk

Voordat het Orlík stuwmeer gevuld was lag het kasteel Orlík indrukwekkend 60 meter boven het waterniveau van de rivier op een grote rots. Het van origine gotische kasteel uit de 13e eeuw werd in het midden van de 19e eeuw herbouwd in nieuw gotische stijl. Het kasteel biedt historische interieurs met waardevolle kunst collecties, een ridderzaal, salons, bibliotheken, een wapenarsenaal, een jachtzaal en een kapel.

Orlík

Litomyšl (Duits: Leitomischl) is een Tsjechische stad in de regio Pardubice, en maakt deel uit van het district Svitavy. Het bekendste gebouw van Litomyšl is het renaissanceslot dat tussen 1568 en 1581 werd gebouwd. Sinds 1999 staat het slot op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Litomyšl

Het waterkasteel Červená Lhota is één van de bekendste kastelen in de renaissance stijl in Tsjechië. Het is gelegen in een gebied met veel visvijvers, ongeveer 50 km ten noordoosten van České Budějovice. Het kasteel, idyllisch gelegen op een kleine rotswand in het midden van een vijver, is een populaire filmlocatie voor vele Tsjechische sprookjesverfilmingen. In het verleden was de naam van het kasteel Nová Lhota oftewel Nieuw dorp maar in de 17e eeuw wijzigde de naam in Červená Lhota - Rood dorp vanwege de gebruikte pleistering en het rode dak.
Het kasteel veranderde in zijn geschiedenis heel wat keren van eigenaar. In de 16e eeuw onderging het kasteel, op dat moment in het bezit van de familie Káb van Rybňan, zijn meest belangrijke reconstructie. Het werd verbouwd van een oncomfortabele Gothische fortificatie in een klein maar bijzonder charmant renaissance kasteel. Dit gebeurde onder leiding van de Italiaanse architect Giovanni Spazio.
De tweede grote verbouwing werd uitgeoverd in 1910 onder leiding van de Duitse architect Humber Walcher von Moltheim. Deze architect heeft geprobeerd om alle tussentijdse verbouwinkjes, waardoor ook de Rococo zijn intrede had gedaan in het kasteel, te verwijderen en het geheel weer zijn originele renaissance uiterlijk terug te geven. De Engelse kasteeltuin is van een hoge botanische waarde en ook zeker een bezichtiging waard alsmede ook de kapel van de heilige drieëenheid. Het is mogelijk om boten te huren om een vaartochtje te maken rondom het kasteel.

waterkasteel Červená Lhota

Geschriften noemden het Koninklijke Křivoklát kasteel voor het eerst rond het jaar 1100 hoewel het huidige gebouw uit de 13e eeuw stamt. Het is vergroot en verstevigd aan het einde van de 14e eeuw, dankzij al deze renovaties en continue verbouwingen laat het kasteel alle fases van de Gotische stijl zien. Het kasteel word als uniek gezien vanuit een architectonisch standpunt, ook omdat het gelijkenissen vertoont met het Franse kasteel concept. Het kasteel was ooit het koninklijke jachthuis van Charles IV. Binnen kun je de gewelfde Koning's Hal zien, een Gotische kapel een mooi uitgehouwen altaarstuk, een kerker die ooit gebruikt werd als gevangenis en nu een grimmig assortiment aan martelwerktuigen huist, en de Ridder Hal, een collectie van late Gotische schilderijen en vele beeldhouwwerken. Křivoklát ligt 40 tot 50 km ten westen van Praag, met 250.000 bezoekers per jaar is het het op één na meest bezochte kasteel in de Tsjechische Republiek. Een van de beste dingen aan een bezoek aan Křivoklát is de omgeving, met vele paden die perfect zijn voor wandelingen, fietsentochten en rustige wandelingen.

Koninklijke Křivoklát

Een andere interessante toeristische bestemmingen in Tsjechië

Pec pod Sněžkou (Duits: Petzer, Nederlands (niet gebruikelijk): Pec onder de Sneeuwkop) is een stadje in de Tsjechische regio Hradec Králové. Pec ligt in het Reuzengebergte aan de voet van de berg Sněžka.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog is het toerisme zich gaan ontwikkelen in deze streek. Dit is nu de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van het stadje. In de winter als skigebied, in de zomer als wandelgebied en voor actieve sporten.
Rond de stad liggen de hoogste bergen van Tsjechië: Sněžka (Duits: Schneekoppe, Nederlands: Sneeuwkop, 1602 meter), Studniční hora (Brunnenberg, 1554 meter) en Luční hora (Wiesenberg, 1547 meter). De stad zelf ligt op 769 meter hoogte.
Het hele jaar door is de stoeltjeslift open naar de top van de Sněžka. Bij harde wind gaat de lift niet verder dan het middenstation op de Růžová hora.

Pec pod Sněžkou & Sněžka

Špindlerův Mlýn (afkorting: Spindl, Duits: Spindlermühle) is een kleine stad met skigebied in het Reuzengebergte (Krkonoše), in het district Okres Trutnov in de regio Hradec Králové in het noorden van Bohemen in Tsjechië, vlak bij de grens met Polen. Het ligt in de overgangszone van het Krkonoše Nationaal Park. Het wordt wel eens de 'parel van het Reuzengebergte' genoemd. De rivier de Elbe ontspringt ten noordwesten van het stadje.
Špindlerův Mlýn bestaat tegenwoordig uit vier delen: Přední Labská, Labská, Bedřichov en Svatý Petr. De rivieren Dolský en Elbe komen er samen.
De witte brug (1911) in het centrum wordt gezien als het symbool van Špindlerův Mlýn. Tevens is er de kerk van Sint Petr en Paul uit 1802.

Špindlerův mlýn

De Koněpruské grotten liggen in Centraal-Bohemen 7 km zuidelijk vanaf de gemeente Beroun in een beschermd natuurgebied Český kras in de buurt van de burgen Křivoklát en Karlštejn. De grotten werden in 1950 ontdekt en toegankelijk voor het publiek in 1959 gemaakt. De grotten hebben hun oorsprong in de 400-miljoen jaar oude Devon calciet rotsen en bestaan uit drie niveaus 70 m onder de grond-niveau, en zijn meer dan 2 km lang. Het toegankelijke deel is 620 m lang en de bezichtigingroute duurt 1 uur. In de boven niveau was er in de 15de eeuw een geheime workshop van geld vervalsers. De grotten zijn uniek door hun opal decoraties, evenals talrijke paleonthologische opgravingen die de geschiedenis van de natuur van de afgelopen 1,5 miljoen jaar documenteren.

De Koněpruské grotten

De Macocha afgrond is de grootste afgrond in Midden-Europa. De afgrond bodem vormt sinds 1914 een integraal onderdeel van de bezichtiging van de grotten Punkevní jeskyně. De afgrond is vrij geopend. Bezoekers kunnen het zien van twee mooie brugjes. Het Hogere (Horní) - in de hoogte van 138 meters boven de bodem en het Lagere (Dolní) - in de hoogte van ongeveer 90 meters boven de bodem. Het uitgangspunt voor het bezoek de twee bruggen is een betaald parkeerplaats ongeveer 200 meter vanaf de afgrond. Niet ver van het Hogere brugje kan men een kabelbaan vinden die tot de grotten Punkevní jeskyně leidt. Vanaf het Lagere brugje leidt er tot de grotten Punkevní jeskyně een schilderachtige wandelpad

De Macocha afgrond

Theresienstadt (Tsjechisch: Terezín) is een stad in de Tsjechische regio Ústí nad Labem. De vestingstad werd bekend door het concentratiekamp Theresienstadt. Theresienstadt ligt aan de oever van de Eger op 150 meter hoogte. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de kleine vesting van Theresienstadt door de Gestapo gebruikt als hoofdkwartier en gevangenis. In 1942 werd de grote vesting ontruimd, de bevolking verjaagd en de stad tot één groot joods Getto gemaakt. In juni 1946 keerden de eerste Tsjechen terug naar de stad. Tegenwoordig wordt alles gerestaureerd in Theresienstadt en is het de bedoeling van het gemeentebestuur om een klein universiteitsstadje te ontwikkelen.
Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de kleine vesting van Theresienstadt door de Gestapo gebruikt als hoofdkwartier en gevangenis. In 1942 werd de grote vesting ontruimd, de bevolking verjaagd en de stad tot één groot joods Getto gemaakt. In juni 1946 keerden de eerste Tsjechen terug naar de stad. Tegenwoordig wordt alles gerestaureerd in Theresienstadt en is het de bedoeling van het gemeentebestuur om een klein universiteitsstadje te ontwikkelen.

Terezín