Asunnot Praha
Appartmanento Praga
+420 603 99 1234

Tšekki

Tšekin tasavalta (tšek. Česká republika) eli Tšekki (tšek. Česko), joskus myös Tšekinmaa, on sisämaavaltio Keski-Euroopassa. Sen naapurivaltioita ovat Saksa, Itävalta, Slovakia ja Puola. Tšekin kymmenestä miljoonasta asukkaasta suuren enemmistön muodostavat slaaveihin lukeutuvat tšekit. Maan pääkaupunki on Vltavajoen varrella sijaitseva Praha.

Tšekki

Historiallisista Böömistä, Määristä ja Sleesian kaakkoisosasta muodostuva Tšekki on historiansa aikana ollut osa Habsburgien valtakuntaa sekä 1900-luvulla osa Tšekkoslovakiaa. Nykyisin Tšekki kuuluu Euroopan unioniin ja sen passivapaaseen Schengen-alueeseen sekä Natoon.

Tšekki

Tšekin tasavalta on parlamentaarinen demokratia, jonka valtion pää on presidentti. Presidentti valitaan viiden vuoden välein suoralla kansanvaalilla. Presidentillä on oikeus määrätä perustuslakituomioistuimen tuomarit. Maaliskuussa 2013 presidentiksi valittiin Milos Zeman.

Tšekki

Valuutta

Valuutta

Prahan päärautatieasema (tšek. hlavní nádraží) on Tšekin ja Prahan suurin rautatieasema. Suurinta osaa aseman junaliikenteestä hoitaa tšekkiläinen rautatieyhtiö České dráhy. Prahan päärautatieasemalla pysähtyvät Prahan metron C-linjan junat.

Prahan päärautatieasema

Prahan päärautatieasema

Prahan päärautatieasema

Smíchov rautatieasemalla

Smíchov rautatieasemalla

Pääbussiasema Florenc - useimmat kansainväliset yhteydet päättyvät Prahassa Florencin asemalle, joka sijaitsee metrolinjoilla B ja C Florencissa. Pääbussiasema palvelee kaikkia kansainvälisiä ja kotimaan pitkänmatkan yhteyksiä. Sieltä pääsee keskustaan metrolinjalla B noin 5 minuutissa. Päästäksesi Florencista vanhaankaupunkiin ota metrolinja B ja matkaa sen Náměstí Republiky -asemalle. Vanhankaupungin Venceslauksen aukiolle pääset matkaamalla metrolinja B:n Můstek-asemalle. Jos suuntanasi on Malá Strana tai Prahan linna, pääset sinne vaihtamalla Můstekissa metrolinjalle A ja nousemalla kyydistä joko Malostranskássa tai Hradčanskássa. Linja C kulkee päärautatieasemalle (Hlavní nádraží). Jos olet matkalla Prahan ulkopuolelle bussi voi olla hyvä vaihtoehto koska ne ovat halvempia kuin junalla matkustaminen. Useimpia linjoja operoi ČSAD ja Student Agency.

Pääbussiasema Florenc

Václav Havelin kansainvälinen lentoasema (IATA: PRG, ICAO: LKPR) sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Prahan keskustasta. Vuonna 2007 lentoaseman kautta kulki noin 12,4 miljoonaa matkustajaa.
Terminaalit
Prahan lentoasemalla on kaksi terminaalia, kaksi yleisilmailuterminaalia, kaksi rahtiterminaalia.
Terminaali 1: Lennot Schengen-alueen ulkopuolelle; avattu vuonna 1997
Terminaali 2: Lennot Schengen-alueelle; avattu 17. tammikuuta 2006
Terminaali 3: Yksityislennot ja Charter-lennot; avattu vuonna 1997
Terminaali 4: Käytetään yksinomaan VIP-lennoilla, ja valtiovierailuilla; terminaali on lentoaseman vanhin osa, joka on avattu 5. huhtikuuta 1937

Václav Havelin kansainvälinen lentoasema

Kaupunki
Karlovy Vary on kylpyläkaupunki Tšekin länsiosassa Karlovy Varyn läänissä. Kaupungissa on 51 115 asukasta (2009),ja sen pinta-ala on 59 neliökilometriä. Kaupungin on perustanut vuonna 1370 Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Kaarle IV, jonka mukaan se on myös nimetty. Karlovy Vary sijaitsee Ohře- ja Teplá-jokien yhtymäkohdassa, ja se on kuuluisa kuumista lähteistään, joita on 13 suurta ja 300 pienempää. Kaupungissa järjestetään Karlovy Varyn elokuvajuhlat.

Karlovy Vary

Český Krumlov on pieni kaupunki Etelä-Böömin läänissä Tšekin tasavallassa. Sen nimessä käytetään määrettä Český, böömiläinen, erotukseksi Moravsky Krumlovista maan kaakkoisosassa Määrissä. Český Krumlov tunnetaan hienosta arkkitehtuuristaan ja vanhasta kaupunginosasta, joka on Unescon maailmanperintöluettelokohde. Český Krumlovin linna Vltava-joen rannalla on goottilaista tyyliä ja sen rakentamisen aloittivat vuonna 1250 Krumaun veljekset. Suurin osa vanhasta kaupungista on 1300-1600-luvuilta ja edustaa gotiikkaa, renessanssia ja barokkia. Vanhankaupungin ydinalue on joen hevosenkenkämutkassa linnaa vastapäätä.

Český Krumlov

Kutná Hora (saks. Kuttenberg) on kaupunki Tšekissä Keski-Böömin läänissä. Vuodesta 1995 lähtien Kutná Horan vanha kaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon. Kohteeseen kuuluvat muun muassa gotiikkaa edustava viisilaivainen Pyhän Barbaran katedraali, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1368, ja Neitsyt Marian katedraali Sedlecissä.

Kutná Hora

Plzeň on kaupunki Tšekin tasavallassa läntisessä Böömissä. Se on Plzeňin läänin pääkaupunki. Plzeň sijaitsee viljavalla Plzeňin tasangolla, jossa monet pienet sivujoet yhtyvät Berounka-jokeen. Sn kautta kulkee vanha kauppareitti Prahasta Baijeriin. Plzeň on tullut kuuluisaksi pilsener-oluttyypistä, jolle kaupunki on antanut nimensä ja jossa sitä pantiin ensi kertaa. Baijerilainen panimomestari Josef Groll teki ensimmäisen erän pohjahiivaolutta vuonna 1842.Tämä olut tuli myöhemmin maailmankuuluksi nimellä pilsneri, Pilsner Urquell - tšekiksi Plzeňský prazdroj.

Plzeň

České Budějovice on kaupunki Tšekin tasavallassa. Se on Etelä-Böömin läänin suurin kaupunki. Kaupungissa on 94 936 asukasta (2009). Se sijaitsee Vltava-joen varrella kohdassa, jossa Malše yhtyy jokeen. České Budějovice on kauan tunnettu oluistaan. Merkittävin panimo on Pivovar Budějovický Budvar, joka omistaa oikeudet Budweiser-merkkiin suurimmassa osassa Eurooppaa. Kaupunki on tunnettu myös jääkiekosta: sieltä on tullut tunnettuja pelaajia, muun muassa Vaclav Prospal HC České Budějovice -jääkiekkoseurasta. České Budějovice on katolisen České Budějovicen hiippakunnan keskus. České Budějovicessa on mielenkiintoista keskiaikais- ja barokkiarkkitehtuuria kaupungin torin läheisyydessä. Merkittävin rakennus lienee noin vuonna 1300 valmistunut dominikaaniluostari, jossa on goottilainen Kostel Obětování Panny Marie.

České Budějovice

Liberec on kaupunki Neisse-joen varrella Tšekissä. Liberec sijaitsee noin 90 kilometriä Prahasta koilliseen. Kaupungissa on mm. teknillinen korkeakoulu, kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha. Kaupungissa on myös talviurheilukeskus, jossa järjestetään muun muassa mäkihypyn maailmancupin kisoja ja hiihdon maailmanmestaruuskilpailut 2009.

Liberec

Brno on Tšekin toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee valtion kaakkoisosassa, Svitava- ja Svratka-jokien yhtymäkohdassa. Böömin kuningas Venceslaus I perusti virallisesti kaupungin vuonna 1243, mutta alue on ollut asutettu jo esihistoriallisilta ajoilta. Noin vuonna 1000 Svratkajoen kahluupaikalle syntyi asutusta, jonka nykyisellä paikalla on Brnon vanhakaupunki. Pian tämän jälkeen Přemyslin prinsessat rakennuttivat Břetislavin linnan Petrovin kukkulalle, ja 1200-luvulla Špilberkin linnan rakennustyöt alkoivat. Juhana Luxemburgilaisen ajalla kaupungista tuli tärkeä taiteen ja kaupan keskus, ja kaupunki saavutti Määrin pääkaupungin aseman.

Brno

Olomouc on kaupunki Määrissä Tšekissä Moravan varrella kohdassa, jossa joki yhtyy Bystřiceen.
Olomouc on mahdollisesti alun perin roomalainen linnoitus, jonka nimestä Mons Julii nykyinen nimi on lähtöisin. Olomouc sai piispanistuimen 1063 ja arkkipiispan 1777. Kuningas Ladislaus V pysähtyi 1306 kaupungissa matkallaan Puolaan. Hänet murhattiin ja koko Přemyslidien suku sammui. Olomoucin rauhassa 1476 Määri luovutettiin Unkarille. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana 1640-luvulla ruotsalaiset miehittivät kaupunkia kahdeksan vuotta. Tämän jälkeen se oli raunioina ja menetti asemansa Määrin pääkaupunkina Brnolle. Ruton raivottua kaupungissa sen poistumisen kunniaksi Olomouciin rakennettiin 1700-luvun alkupuoliskolla Pyhän kolminaisuuden pylväs, joka kuuluu nykyään Unescon maailmanperintöluetteloon.
Maria Teresia linnoitti Olomoucin, ja Frederik Suuri piiritti sitä seitsemän viikkoa vuonna 1758, muttei saanut sitä haltuunsa. Vuonna 1848 keisari Ferdinand luopui kruunusta kaupungissa ja Olomoucin arkkipiispan linnassa kokoontuivat Itävallan ensimmäiset perustuslailliset valtiopäivät 1848-1849. Vuonna 1850 Olmützissa pidettiin tärkeä Preussin ja Itävallan valtiomiesten kokous (Olmützer Punktation), jossa Saksan liitto palautettiin ja Preussi luovutti sen johdon Itävallalle.
Olomoucin Pyhän Ladislauksen tuomiokirkko rakennettiin uudelleen 1800-luvun lopulla uusgoottiseen tyyliin, mutta säilytti osia moneen kertaan uudelleenrakennetusta kirkosta. Kellotorni on satametrinen. Kirkon lähellä on piispan palatsi, jota kutsutaan joskus Přemyslidien palatsiksi. Muista kirkoista merkittäviä ovat Pyhän Mauricen ja Mikaelin kirkot ja uusbarokkinen Pyhän Johannes Sarkanderin kappeli. Hänet julisti pyhäksi Johannes Paavali II käydessään Olomoucissa 1995. Sarkanderin kidutuslaitteet ja hautakivet sijaitsevat edelleen kappelissa.
Kaupungin raatihuone on vuodelta 1378. Olomoucissa on myös kuusi barokkisuihkulähdettä, viisi nimetty roomalaisten jumalien ja yksi Julius Caesarin mukaan, joka tarinan mukaan perusti kaupungin.
Yliopisto perustettiin 1573 ja lakkautettiin 1860, mutta avattiin uudelleen 1946 František Palackýn mukaan nimettynä.

Olomouc

Mariánské Lázně on kylpylä- ja kongressikaupunki Tšekin tasavallassa Länsi-Böömin vuoristossa. Siellä on yli 40 kivennäisvesilähdettä, joiden vedessä on hiilihappoa ja glaubersuolaa.

Mariánské Lázně

Kroměříž kaupunki Zlínin läänissä Tšekissä. Kaupungin pinta-ala on 50,97 neliökilometriä ja se sijaitsee Määrin itäosassa Moravan varrella. Sen kuuluisin maamerkki on linna ja sen puisto, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vuonna 1260 perustettu Kroměříž valittiin vuonna 1997 Tšekin kauneimmaksi historialliseksi kaupungiksi.

Kroměříž

Telč on kaupunki Määrissä Tšekin tasavallassa. Kaupungissa on linna ja joukko hyvin säilyneitä kaupunkitaloja renessanssiajalta; sen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Telč perustettiin legendan mukaan 1100-luvun vaihteessa, mutta laajentua kaupunki alkoi 1300-luvun puolivälissä paikalle jossa oli varhaisempaa asutusta. Kaupungin muurit ja Neitsyt Marian ylösnousemuksen kirkko ovat goottilaista tyyliä. Vuoteen 1945 pääosa kaupungin väestöstä oli saksankielisiä. uonna 1979 Werner Herzog kuvasi elokuvan Woyzeck Telčissä.

Telč

Linnoja
Karlštejn linna
joka sijaitsee Karlštejn kylän yläpuolella, 30km Prahasta lounaaseen, on niin hyvässä kunnossa nykyään että se kelpaisi Disneyworldin pääkadulle. Väkimäärä on samaa luokkaa, mutta näkymät ympäröivältä rauhalliselta maaseudulta Karlštejn hurmaavaan julkisivuun vie vertoja mille tahansa sen sisällä. Sen sijainti korkealla kielekkeellä Berounka-joen yläpuolella, joukko tykkitorneja, korkeita valleja ja uhkaavia torneja on hyvin hoidettu ja se herättää voimakkaita ajatuksia. Se on oikeutetusti yksi Tsekin tasavallan päänähtävyyksistä ja sen ainoa haittapuoli on sen suosio: kesäaikaan se on täynnä turisteja, jäätelömyyjiä ja matkamuistokojuja. Linnaan on tarjolla kaksi kiertokäyntiä joista ensimmäinen vie läpi ritarisalin Kaarle neljännen makuukammariin ja Jalokivitaloon (joka sisältää aarteita Pyhän Ristin kappelista ja jäljennöksen Pyhän Wenceslasin kruunusta). Toinen kierros vie sinut Suureen torniin, Pilkkaajan museoon, Marian torniin ja Pyhän Ristin kappeliin. Toisen kierroksen varaaminen hyvissä ajoin etukäteen on suositeltavaa johtuen tarkoista ilmanvaihtomääräyksistä, ainoastaan 12 vierailijaa kerrallaan mahtuu Pyhän Ristin kappeliin kerrallaan. Kesäaikaan on usein historiallisia näyttelyitä.

Karlštejn linna

Konopištěn linna sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Prahasta. Se on rakennettu 1300-luvulla, ja vuonna 1887 Hapsburgien kruununperijä, Franz Ferdinand d Este, peruskorjautti sen. Linnan sisätiloissa voit nähdä Ferdinandin laajan taidekokoelman lisäksi lukuisia Pyhää Yrjöä esittäviä patsaita ja maalauksia, mutta sinun on myös mahdollista ihastella yhtä maailman laajimmista historiallisten aseiden kokoelmista.

Konopištěn linna

Hluboká linna

Hluboká linna

Rožmberk linna

Rožmberk linna

Šternberk linna

Šternberk linna

Orlík linna

Orlík linna

Litomyšl (saks. Leitomischl) on 10 143 (2009)[1] asukkaan kaupunki Tšekissä. Se kehittyi 1200-luvulla vanhemman linnoitetun siirtokunnan paikalle tärkeän Böömiä ja Määriä yhdistävän tien varteen.
Litomyšlin huomattavin maamerkki on renessanssityylinen linna, joka ajoittuu vuosille 1568-1581. Linna-alueen talot eivät ole merkittäviä pelkästään arkkitehtuuriltaan, vaan siellä on myös syntynyt kuuluisa tšekkiläinen säveltäjä Bedřich Smetana. Kaupungin pitkänomaisella aukiolla, joka on yksi Tšekin suurimmista, sijaitsevat goottilainen kaupungintalo ja useita renessanssi- ja barokkirakennuksia.
Aikaisemmin Litomyšl oli myös merkittävä uskonnollinen keskus. Täällä perustettiin vuonna 1344 Böömin toinen piispanistuin. Sen toiminta loppui kuitenkin hussilaissotien aikana.
Kaupungin kulttuuriperinteet vaikuttavat aina maan rajojen ulkopuolelle asti. Linnan kauniit sisätilat, etenkin barokkinen linnateatteri, linnanpuiston amfiteatteri ja Smetanan talo tarjoavat monipuolisen valikoiman konsertteja ja teatteriesityksiä ympäri vuoden. Vuonna 1994 linna toimi useiden Keski-Euroopan presidenttien kokoontumispaikkana. Linna lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999.

Litomyšl

Červená Lhota linna

Červená Lhota linna

Ensimmäiset Křivoklátin kuninkaallisen linnan mainitsevat kirjoitukset ovat peräisin jo noin vuodelta 1100 jaa. , vaikka nykyinen rakennus onkin peräisin 1200-luvun lopulta. Linnaa laajennettiin ja sen puolustusta vahvistettiin 1300-luvun lopulla. Kyseisten kunnostustöiden ja jatkuvan uudelleenrakentamisen ansiosta linnassa ovat nykyään nähtävillä kaikki goottilaisen tyylin vaiheet. Linnaa pidetään arkkitehtonisesti ainutlaatuisena, ja se noudattaa lähes samantyyppisiä rakennusperiaatteita ranskalaisten linnojen kanssa. Linna palveli aikoinaan kuningas Kaarle IV:n metsästysmajana ja tulet näkemään siellä holvatun kuninkaansalin, goottilaisen kappelin upeasti veistettyine alttaritauluineen, karmivia kidutusvälineitä esittelevän entisen vankityrmän, ritarisalin sekä myöhäisgoottilaisten maalausten ja lukuisien veistosten kokoelman.

 Křivoklátin

Toinen mielenkiintoinen matkailukohteita Tšekissä
Sněžka
(tšekiksi) eli Śnieżka (puolaksi) (saks. Schneekoppe) on Sudeetteihin lukeutuvan Krkonoše/Karkonosze-vuoriston korkein vuori Tšekin ja Puolan rajalla. 1 603 m korkea vuori on Tšekin korkein kohta.

Pec pod Sněžkou & Sněžka

Špindlerův Mlýn (Spindlermühle) on kaupunki Tšekin tasavallassa Krkonošessa. Se on saanut nimensä, joka sananmukaisesti tarkoittaa Špindlerin myllyä, Spindlerin perheelle kuuluneen myllyn mukaan, jossa naapurit tapasivat toisiaan.
Kaupunki on Tšekin suosituimpia lomakeskuksia vuoristossa. Se on ympärivuotisessa käytössä, ja siellä on 10 000 vuodepaikkaa. Siellä on 20 rinnettä, eniten maan hiihtokeskuksista. Talvella siellä järjestetään vapaan hiihtotyylin Euroopan cup -kilpailut. Ympäristössä on merkittyjä vaellusreittejä ja hiihtolatuja.

Špindlerův mlýn

Luola Koněpruské jeskyně

Luola Koněpruské jeskyně

Macocha syvyys

Macocha syvyys

Theresienstadt oli Gestapon perustama keskitysleiri Terezínin kaupungissa (saksankielinen nimi Theresienstadt) nykyisessä Tšekin tasavallassa.
Keskitysleirille lähetettiin arviolta 144 000 juutalaista, joista noin neljäsosa kuoli Theresienstadtissa. Yleisin syy kuolemiin oli leirin epäinhimilliset olosuhteet: nälkä, stressi ja taudit, erityisesti pilkkukuume. Noin 88 000 vankia kuljetettiin Auschwitziin ja muille keskitysleireille. Sodan päättyessä Theresienstadtin keskitysleiriltä selvinneitä oli noin 19 000.

Theresienstadt