Lejligheder i Prag
Appartmanento Praga
+420 603 99 1234

Tjekkiet

Tjekkiet, formelt: Den Tjekkiske Republik (tjekkisk: Česko, formelt: tjekkisk: Česká republika) er et land i Centraleuropa, der grænser til Polen mod nord, Tyskland mod vest, Østrig mod syd og Slovakiet mod øst. Landets hovedstad er Prag, der med sine 1,3 millioner indbyggere er landets største by. Tjekkiet er et parlamentarisk repræsentativt demokrati og medlem af EU, NATO, OECD, OSCE, Europarådet og Visegrád-gruppen.

Tjekkiet

I overensstemmelse med Münchenaftalen i september 1938 afgav Tjekkoslovakiet et stort landområde, Sudeterlandet, til Nazityskland, der et halvt år senere, marts 1939, besatte resten af Bøhmen og Mæhren; Slovakiet blev en tysk satellitstat. Skuffelsen over vestmagternes passivitet og taknemmeligheden over Den Røde Hærs befrielse af det meste af Tjekkoslovakiet i slutningen af 2. Verdenskrig resulterede i, at landets kommunistiske parti opnåede flertal ved valget i 1946. Efter et statskup i 1948 blev Tjekkoslovakiet en kommunistisk stat. I 1968 førte stigende utilfredshed med det kommunistiske styre til, at kommunistpartiet begyndte at indføre reformer. Begivenhederne, kendt som Foråret i Prag, endte med, at Tjekkoslovakiet blev besat af hære fra Warszawapagtens medlemslande (undtagen Rumænien). Hærene forblev i landet indtil Fløjlsrevolutionen i 1989, der førte til kommunistregimets sammenbrud. Den 1. januar 1993 deltes Tjekkoslovakiet ved en fredelig proces i Den Tjekkiske Republik og Slovakiet.

Tjekkiet

Den Tjekkiske Republik er det første af Comecons tidligere medlemslande, der er blevet udnævnt til iland af Verdensbanken. Landet har tilmed det højeste Human Development Index i Central- og Østeuropa og tilhører kategorien af lande med meget høj menneskelig udvikling. Det er også vurderet som det 10. mest fredelige land i Europa samt det 8. sundeste (målt på spædbørnsdødelighed)og det 16. mest demokratiske i verden.

Tjekkiet

Valuta betaling

Valuta betaling

Prag er et jernbaneknudepunkt for Tjekkiet med forbindelser til hele resten af landet samt en række fjernruter til udlandet. De vigtigste stationer er den centralt beliggende Praha hl.n. (hlavní nádraží: hovedbanegård), der betjener mange nationale og internationale linjer og er forbundet til metronettet, Praha-Holešovice i byens nordlige del, der ligeledes er forbundet til metronettet og spiller en vigtig rolle, da visse tog i nord-syd-retningen (f.eks. Berlin-Dresden-Prag-Wien) kun stopper her og ikke på hovedbanegården, fordi dennes beliggenhed ville gøre en ændring af kørselsretningen nødvendig, og endelig Masarykovo, der ligger tæt på hovedbanegården og betjener lokal- og regionaltrafik.

Praha Hlavní nádraží

Praha Hlavní nádraží

Praha - Holešovice

Praha - Holešovice

Smíchovské nádraží

Smíchovské nádraží

Bus station Florenc

Bus station Florenc

Václav Havel Airport Prague, Prague Václav Havel Airport eller Prague Airport (IATA: PRG, ICAO: LKPR), tidligere Prague Ruzyně International Airport, er Prags internationale lufthavn og Tjekkiets største. Den ligger blot 10 km fra byens centrum og er hjemsted for Czech Airlines.

Václav Havel Airport Prague

Interessante byer og steder i Tjekkiet
byer
Karlovy Vary
(tysk: Karlsbad) er en by i den vestlige del af Bøhmen i regionen Karlovy Vary i Tjekkiet. Byen ligger ved floden Teplás udmunding i floden Ohře (tysk: Eger). Karlsbad er en af de bedst kendte, og samtidigt mest traditionelle, kurbyer i verden.

Karlovy Vary

Český Krumlov - middelalderbyen er ofte beskrevet som Sydbøhmens fineste by. På et forbjerg rejser Cesky Krumlov Slot sig majestætisk over byen som består af mere end 300 byhuse - både gotiske huse og renæssancehuse. Gennem århundreder har generationer opbygget byens gamle skønhed baseret på klædefremstilling, men efter 2. verdenskrig forfaldt mange huse, da de tysktalende indbyggere blev drevet væk og husene blev overtaget af fattige familier, der ikke havde midler til vedligeholdelse. Først i 1970'erne blev byen atter istandsat så flot, at den i 1992 kom på UNESCO's liste over verdens bevaringsværdige kulturarv. I de senere år har byen udviklet sig til et levende og kulturelt turistcenter.

Český Krumlov

Kutná Hora - i middelalderen blev Kutna Hora kaldt det bøhmiske kongeriges sølvskat takket være stedets mange sølvminer, der blev opdaget i 1300-tallet. Det var datidens konger, der havde retten til landets underjordiske værdier og sølvmønter præget i Kutna Hora, blev dengang benyttet over hele Europa og byen blev dengang landets næstvigtigste by efter Prag. Sporene efter den tidligere rigdom kan ses overalt i byen.

Kutná Hora

Plzeň - (tysk: Pilsen), er den fjerdestørste by i Tjekkiet og ligger i den vestlige del af Bøhmen. Den er det administrative hovedkvarter for regionen Plzeňský kraj. Plzeň er blevet kendt for at have lagt navn til øltypen pilsner og for Škodafabrikkerne, der ligeledes ligger i byen. Bispesædet og universitetsbyen har yderligere en betydelig position som et stærkt industri-, handels-, kultur- og administrationscentrum. Byen har et indbyggertal på knap 163.000 mennesker. Byen, der ligger godt 90 km sydvest for Prag, ligger hvor fire floder løber sammen og danner floden Berounka.

Plzeň

České Budějovice - eller. blot Budějovice (tysk: Böhmisch Budweis el. blot Budweis), er den største by i regionen Jihočeský kraj (Sydbøhmen). Den har givet navn til en berømt øl, Budweiser, som fabrikken Pivovar Budějovický Budvar har brygget fra 1200-tallet. Jernbanen til Linz i Østrig, er den ældste på det europæiske kontinent og blev konstrueret i perioden 1824-1832.

České Budějovice

Liberec - (hist. Reichenberg i det tyske Rige) er en tjekkisk by og hovedstad i regionen af samme navn. Byen ligger i Bøhmen i det allernordligste af Tjekkiet.

Liberec

Brno eller Brünn (den tyske form, der også undertiden bruges på dansk), er med et indbyggertal på ca. 390.000 den næststørste by i Tjekkiet og den største by i Mähren. Den ligger, hvor floderne Svitava og Svratka løber sammen. Byen blev grundlagt i 1243 og er i dag universitetsby.

Brno

Olomouc er en by i det østlige Tjekkiet med. Byen ligger i regionen, der ligeledes hedder Olomouc, ved bredden af floden Morava. Olomouc blev grundlagt i det 10. århundrede.

Olomouc

Mariánské Lázně (tysk Marienbad) er en by i den vestlige del af Tjekkiet, 55 km nordvest for Plzeň og tæt på grænsen til Tyskland i regionen Karlovy Vary. Stedet fik sit navn Marienbad i 1808. Byen ligger i knap 600 meters højde i bjergkæden Tepelská Plošina og er omgivet af grønne bjerge. Den har en udsøgt mosaik af parker og smukke bygninger, hvoraf de fleste er fra byens guldalder i anden halvdel af det 19. århundrede. Mellem 1818-1824 blev der under vejledning af havearkitekten Václav Skalník, arkitekt Jiří Fischer og bygherren Anton Turner skabt et parklignende landskab med søjlegange, neoklassiske bygninger og pavilloner omkring kilderne. Mellem 1870 og 1914 blev mange nye hoteller, søjlegange og andre bygninger, tegnet af arkitekterne Friedrich Zickler, Josef Schaffer og Arnold Heymann, opført eller genopbygget fra ældre huse. I 1872 fik byen jernbaneforbindelse med byen Cheb, og dermed med hele det Østrig-Ungarnske rige og resten af Europa.

Mariánské Lázně

Kroměříž - grundlæggelsen af slottet Kroměříž stod biskopper fra Olomouc for, de fik slottet i 1110, og en af dem ved navn Bruno fra Schauenburg lod her på pladsen, hvor der stod en slavisk bosættelse, bygge en gotisk borg. Slottets indendørsfaciliteter er tidssvarende og meget smukke. Der findes også en række samlinger og det såkaldte salla terena, hvorfra man kunne gå ind i slottets have. Slottet havde tre funktioner - for det første blev det brugt til repræsentative formål, for det andet til præsentation af kunsthistoriske samlinger og for det tredje som bispedømmets forvaltning. Af de mangesale, er det først og fremmest tronsalen, parlamentssalen, jagtsalen, zar salonen, det Gamle bibliotek og sommerlejligheden, som man specielt skal lægge mærke til. I slottets malerisamling, der er Tjekkiets anden største, kan man beundre en række af de vigtigste europæiske malere fra 15.-18. århundrede heriblandt Tizian, Lucas Cranach den ældre, Hans von Aachen, Paolo Veronese og Jan Breughel den ældre. Slottets have blev grundlagt allerede i middelalderen, og senere blev den ændret til renæssance- og barokstil, i 1800-tallet blev den ombygget til en romantisk engelsk park.

Kroměříž

Telč et udstrakt slotkompleks i renæssancestil fra 1600-tallet, oprindeligt en gotisk borg af herrene af Hradce, der blev bygget efter tegninger af B. Maggi af Arogno. En have og en park. Luksuriøse historiske interiører med enestående udsmykninger, tidssvarende indretninger og værdige samlinger. Udstilling af den kendte tjekkiske maler Jan Zrzavý i havens galleri. Det tidligere borggrevepalæ rummer museum med etnografiske samlinger (mekanisk folkekrybber) og en udstilling om byens historie (model af byen fra år 1895). Slottet sammen med byens kerne er blevet skrevet på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Telč

Slotte
Karlstein (tysk: Burg Karlstein; tjekkisk: Hrad Karlštejn, tidligere Karlův Týn) er et gotisk slot/borg i byen Karlštejn 30 km sydvest for Prag i Tjekkiet. Det blev grundlagt i 1348 af Karl 4. Historisk har slottet tjent som forsvarsborg. I vore dage er slottet en turistmagnet med massevis af turister, der besøger borgen og som handler i de mange souvenirboder, restauranter, antikvitetshandler etc. som ligger langs den 1 km lange, smalle gade fra parkeringspladsen og op til borgen.

Karlštejn

Konopiště er et slot uden for Prag, der husede den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand og hans familie. I dag fungerer slottet som museum, hvor der ikke er flyttet meget på tingene, siden det var beboet. Man kan blandt andet se Franz Ferdinands ca. 475.000 jagttrofæer, og en masse smukke møbler og billeder.Slottet blev brugt til at filme visse scener i filmen Illusionisten fra 2006.

Konopiště

Hluboká nad Vltavou - et monumentalt romantisk slot, oprindeligt en gotisk borg, ombygget i den første havldel af 1700-tallet i barokstil. I 1800-tallet væsentligt ombygget i stil af engelsk windsorsk gotik til et repræsentativt sæde for Schwarzenbergs adelsfamilien. En vinterhave, ridesal, en engelsk park med udstrækning på 190 ha. Luksuriøst indrettede originale interiører med unikke træudskæringer og værdifulde samlinger. Slotkapellet. Ridesalen med udstillinger fra Alešs sydbøhminsk galleri (sydbøhmisk gotik, nederlandsk malerkunst fra 1500- til 1700-tallet, tjekkisk kunst fra 1900-tallet), sæsonudstillinger. I den oprindelige borg blev henrettet en af kongens tidligere stedfortræder, Záviš af Falkenštejn i året 1290.

Hluboká

Rožmberk - et kompleks af to af Rosenbergs borge, af den såkaldte Øvre borg fra 1200-tallet, der blev forladt i 1500-tallet, og af Den Nedre borg fra 1300-tallet, der blev udvidet i renæssancestil, barokt forandret og fuldstændigt pseudogotisk ombygget til Buquoys romantiske hovedsæde. Fra Den Øvre borg er kun bevaret tårnet ved navn Jakobínka - ikke tilgængeligt. Den Nedre borg rummer historiske interiører (riddersal, billedgalleri, tøhujs, korsriddergalleri o.a.) med tidssvarende indbo og samlinger. Skarpretters lokale, hvor man kan prøve at blive tortureret. En mystisk person er det kendte spøgelse: den hvide dame Perchta af Rožmberka.

Rožmberk

Šternberk - gotisk borg fra midten af 1200-tallet, ombygget i barokstil, næsten uafbrudt ejet af Sternbergs adelsfamilien. Historiske interiører, forandret i baroktiden, med en rig stuk- og malerudsmykning, værdig indretning og slægtens samlinger (Riddersalen, spisesalen, Skt. Seastian-kapellet, Jagtsalon, soveværelse, Kašpar Sternbergs værelse med familieportræter. Samling af kobberstik fra Trediveårskrigen og en samling af miniaturer fra 1600-tallet (så kaldt hollandsk sølv). Fra borggården er der et flot udsigt ned til Sázava-floden, besat med mange forbisejlende både.

Šternberk

Orlík - oprindeligt en gotisk borg fra 1200-tallet, udvidet i renæssancestil. Efter en ildebrand i 1802 blev den genopbygget af Schwarzenbergs adelslægten, i midten af 1800-tallet igen ombygget i pseudogotisk stil. Historiske interiører med værdifulde tidssvarende indretninger og slægtens kunstsamlinger i slottets to etager, riddersal, empiresaloner, biblioteker, „geværgang, jagtsal, kapel o.a. Slægtens museum viet til Karl I af Schwarzenberg og Napoleonkrigen. En engelsk park. Slottet var, før Orlíks opdæmmet sø blev fyldt med vand, beliggende på et klippefremspring 60 m over Moldau-floden.

Orlík

Litomyšl - et repræsentativt renæssanceslot, bygget efter tegningerne af J. B. Aostalis for Vratislav af Pernštejn på stedet af en ældre borg og kloster. Efter en ildebrand i 1775 blev interiørene klassicistisk forandret. En have og en park. Eksteriørene prydes af sgraffito-udsmykning af „tusinde mønstre. Historiske interiører, slotsteater med de oprindelige dekorationer af Josef Platzer, kapellet. Bymuseets udstillingslokaler. I det tidligere bryggeri ligger fødselsrummet af komponisten Bedřich Smetana. I den tidligere riderhal findes museum for antik kunst.

Litomyšl

Červená Lhota - et romantisk renæssance vandslot fra den første havldel af 1500-tallet på stedet af et gotisk fort, forandret i pseudorenæssancestil i begyndelsen af 1900-tallet. En engelsk park med Treenighedskapellet (gravmæle). Renæssance- og rokokointeriører med værdifuld indretning fra 1600- til 1800-tallet. Slottet er beliggende på en lille klippe midt i søen og er en af de berømteste kulisser i filmatiserede eventyr.

Červená Lhota

Křivoklát - en udstrakt kongeborg fra 1200-tallet, oprindeligt en Přemyslidernes jagtborg, ombygget for den tjekkiske konge Vladislav af Jagello i slutning af 1400-tallet. Et fængsel i 1500-tallet. Nedbrændte i året 1643, rekonstruktion fra slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede, (J. Mocker, K. Hilbert). Historiske interiører - kapellet, Riddersalen, Kongesalen, Fürstenbergs bibliotek, fængsel, Fürstenbergs museum. Et cylindrisk tårn med udstilling om jagtkunst. Tårnet Huderka med udsigt.

Křivoklát

Et andet interessant turistmål i Tjekkiet

Sněžka (tjekkisk) eller Śnieżka (polsk) er det højeste bjerg i bjergkæden Karkonosze/Krkonoše, en del af Sudeterne. Med en højde på 1.603 meter er det også det højeste punktet i Tjekkiet, og ligger på grænsen til Polen. På tysk kaldes bjerget Schneekoppe (snetop). Bjergets top er i dag delt mellem Tjekkiet og Polen med et skilt med teksten Landegrænse på begge sprog, uden nogen anden form for grænsekontrol.

Pec pod Sněžkou & Sněžka

Špinderův Mlýn er en hyggelig bySelve byen er en lille hyggelig skiby som minder om mange af østrigske. I tjekkiske forhold hører Spindleruv Mlyn til i toppen. For skiområdet er nemlig Tjekkiets største med sine godt 16 lifter og lidt mere end 25 kilometers pister.erudover ligger området i Tjekkiets største bjerge og rager op i 1235 meters højde.

Špindlerův mlýn

Koněpruské huler - ligger i Central Bøhmen 7 km syd for byen Beroun i et naturbeskyttet område Bøhmisk Karst tæt på borgene Křivoklát og Karlštejn. De blev opdaget i 1950 og åbnet for offentligheden i 1959. De opstod i devon kalksten op til 400 millioner år gamle. De er skabt i tre niveauer med højdeforskel mere end 70 m. Deres helhedslængde er mere end 2 km, tilgængelig rute er ca. 620 m lang og rundvisningen varer omkring en times tid. I det øvre lag var et hemmeligt falskmøntneri i 1400-tallet. Hulerne er enestående på grund af deres opalbærende udsmykning og palæontologiske fund, som beviser udviklingen af naturen i løbet af de sidste 1,5 milioner år.

Koněpruské huler

Afgrunden Macocha er den største afgrund af denne type i Central Europa. Bunden af afgrunden er siden 1914 en uadskillelig del af rundvisningen i Punkevní hulerne. Selve afgrund kan frit besøges. Besøgende kan bese den fra to udsigtsbroer. Den øvre bro i højde 138 meter over bunden og Den nedre bro i højde ca. 90 meter over bunden. Udgangspunktet til besøg af begge broer er betalt parkeringsplads omkring 200 meter fra afgrunden. Tæt på Den øvre bro er station af svævebane, som leder til Punkevní hulerne. Fra Den nedre bro leder en malerisk turistisk rute til Punkevní hulerne.

Afgrunden Macocha

Theresienstadt eller Terezín er navnet på en garnisonsby og et fort i Tjekkiet, som under 2. verdenskrig blev anvendt som en tysk koncentrationslejr. Theresienstadt ligger 62 km nord for Prag ved floderne Elben og Eger. Den 10. juni 1940 overtog Gestapo Theresienstadt og gjorde fortet til et fængsel. Den 14. juni ankom de første fanger. I selve fortet (der ikke må forveksles med garnisonsbyen) passerede der krigen igennem næsten 32.000 fanger, deraf 5.000 kvinder. De fleste var tjekker, men der var også fanger fra Sovjetunionen, Polen og Jugoslavien. I november 1941 blev garnisonsbyen lavet om til en indhegnet ghetto for jøder. Dens funktion var at få omverdenen til at tro, at jøderne levede et idyllisk liv i ghettoen, mens det i virkeligheden var en koncentrationslejr. Hvor der tidligere havde boet 7.000, boede der nu 50.000, og i løbet af 1942 døde 16.000 mennesker, deriblandt Sigmund Freuds søster Esther Adolphine, der døde den 29. september 1942.

Theresienstadt