Lägenheter i Prag
Appartmanento Praga
+420 603 99 1234

Tjeckien

Tjeckien (tjeckiska: Česko), formellt Republiken Tjeckien (Česká republika), är ett centraleuropeiskt land och medlemsstat i Europeiska unionen. Landet gränsar enbart till andra länder i unionen: Tyskland i väst och nordväst, Polen i norr, Slovakien i öst, och Österrike i söder. Tjeckien består av de historiska landskapen Böhmen (Čechy), Mähren (Morava) och delar av Schlesien (Slezsko). Huvudstad är landets största stad Prag. Andra större städer är Mährens huvudstad Brno, Ostrava, Zlín, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, Liberec, Olomouc och Ústí nad Labem.

Tjeckien

De tjeckiska landskapen regerades under Habsburg från 1526, och blev senare en del av Österrikiska imperiet och Österrike-Ungern. Den självständiga republiken Tjeckoslovakien bildades 1918, resulterat av Österrike-Ungerns upplösning efter första världskriget. Efter den tyska ockupationen av Tjeckoslovakien ockuperades landet av Röda Armén och i valet 1946 fick kommunistpartiet flest röster. Genom Pragkuppen 1948 blev Tjeckoslovakien en kommunistiskt stat fram till Sammetsrevolutionen 1989. Den 1 januari 1993 delades landet under fredliga former i republikerna Tjeckien och Slovakien.

Tjeckien

Staten Tjeckien uppstod först 1993 i och med upplösningen av Tjeckoslovakien som innebar att Tjeckien och Slovakien blev två skilda nationer. 1999 blev Tjeckien medlem i NATO och 2004 blev landet medlem i EU.

Tjeckien

Valuta

Valuta

Prags centralstation, tjeckiska Praha hlavní nádraží, är Prags största järnvägsstation. Stationen har fjärrtrafik till Tjeckiens större städer: Brno, České Budějovice, Karlovy Vary, Olomouc, Ostrava, Plzeň och Ústí nad Labem. Centralstationen har även fjärrtrafik till bland annat Tyskland, Frankrike, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Österrike och Ryssland. Förutom snabbtåg trafikeras stationen av InterCity- och EuroCity-tåg. Stationen är ansluten till Prags tunnelbanas linje C.

Prags centralstation

Holešovice station

Holešovice station

Smíchovské station

Smíchovské station

De flesta internationella anknytningarna slutar i Prag på Florenc-stationen, belägen vid tunnelbanelinje B och C i Florenc. Busstationen betjänar alla internationella och inrikes långdistansrutter. Härifrån kan du ta dig till stadens centrum via tunnelbanelinje B på cirka 5 minuter.

Florenc-stationen

Václav Havel flygplats Prag (IATA: PRG, ICAO: LKPR) ligger 10 km från centrala Prag. Flygplatsen är hub för Czech Airlines och öppnade 5 april 1937. Flygplatsen hade 12,4 miljoner resenärer under 2007. Från flygplatsen tar man sig lättast med buss till Dejvická tunnelbanestation och sedan vidare med tunnelbanan. Sedan 2005 finns även en AE Buss (AE= AirportExpress).

Václav Havel flygplats Prag

Turism
De största städerna är huvudstaden Prag med runt 1,2 miljoner invånare; Brno som är huvudstad i Mähren med ca 400 000 invånare; Ostrava, industristad i norra Mähren, ca 400 000 invånare; Plzeň i västra Böhmen med bryggerier, ca 200 000 invånare; Olomouc, handelsstad i norra Mähren med ca 150 000 invånare; Mladá Boleslav, industristad med tillverkning av Škoda-bilar; och Hradec Králové i nordöstra Böhmen.
Andra orter av betydelse: I České Budějovice tillverkas känt öl. Český Krumlov är en vacker historisk stad i södra Böhmen som är upptagen på Unescos världsarvslista. Karlovy Vary (Karlsbad) och Mariánské Lázně (Marienbad) i Česky Les i väster är berömda kurorter. Ústí nad Labem och Teplice är industristäder i norra Böhmen. Liberec ligger vackert nedanför Krkonoše. Tábor på södra delen av Tjeckiska högplatån är en historisk stad med minnen från Hussitkrigen, Znojmo invid österrikiska gränsen är en naturskön lantbruksstad med berömda vin- och gurkodlingar. Populära turistmål är Brno, Karlovy Vary, Prag (Praha), Český Krumlov, Olomouc, Kroměříž och Sudetlandet. Platser av speciellt intresse för turister är historiska orter (förutom städer uppräknade ovan till exempel Kutná Hora, en silverstad med en berömd benkyrka och Mělník, där Vltava och Labe rinner samman), många borgar och slott (till exempel Karlštejn och Konopiště i närheten av Prag) samt bergskedjorna, där Krkonoše med huvudort Špindlerův Mlýn står för den tjeckiska vintersporten.

Städerna
Karlovy Vary (tyska: Karlsbad) är en stad och kurort med varma bad i nordvästra Tjeckien, nära gränsen till Tyskland. Karlovy Vary är huvudort i en region med samma namn.I staden finns varma källor vilkas vatten pumpas upp i olika brunnar, där man själv kan dricka ur karaktäristiska muggar. Vattnet har en temperatur av 30 - 65 grader och är mycket mineralrikt.Källan har namngett Karlsbadervatten, en alternativ benämning på sodavatten och Karlsbadersalt. Staden har bland annat en porslinsfestival och en internationell filmfestival.

Karlovy Vary

Český Krumlov (tyska: Böhmisch Krumau, även Krumau an der Moldau eller Krummau an der Moldau) är en stad i södra Tjeckien nära gränsen till Österrike, 14 056 invånare (2007-09-24). Staden har många byggnader från gotik, renässans och barock. Staden ligger i okresen Český Krumlov. Stadens historiska delar är sedan 1992 upptagna av Unesco som världsarv. Stadskärnan har fler än 300 skyddade byggnader och den präglas av ett slottskomplex som efter Pragborgen är Tjeckiens näst största i sitt slag.

Český Krumlov

Kutná Hora (tyska Kuttenberg), ligger 70 km öster om Prag i Tjeckien, är med på Unescos världsarvslista för sin arkitektur. Den är även känd för Benhuset i Sedlec där stora delar av inredningen är gjord av skelett från människor. Befolkningen uppgick till 20 604 invånare i början av 2012. Under 1200-talet till 1700-talet var Kutná Hora centrum för en blomstrande silvergruvsindustri. Staden är känd för sina gamla medeltida byggnader, särskilt från slutet av medeltiden då Kutná Hora ofta var säte för de böhmiska kungarna. Förutom det nuvarande rådhuset, som tidigare var mynthus och residens och som har ett vackert gotiskt kapell märks Barbarakyrkan, belägen på en bergsplatå, liksom Jakobskyrkan. Ett brunnshus i staden härstammar från 1497.

Kutná Hora

Plzeň (tyska: Pilsen) är en stad i västra Tjeckien , vilket gör staden till landets fjärde största stad (efter Prag, Brno och Ostrava). Staden är känd för sina bryggerier, däribland Pivovar Prazdroj (grundade 1842, mest kända för Pilsner Urquell), som producerade Pilsener Bier (därav det svenska ordet pilsner). Företaget Škodaverken grundades i staden 1859 och har fortfarande en omfattande produkton (Škoda-bilar tillverkas dock sedan 1924 inte i Plzeň, utan i Mladá Boleslav och verkstäderna i Plzeň har i stället tillverkat trådbussar, lokomotiv, järnvägsvagnar samt hade tidigare en omfattande vapenproduktion).

Plzeň

České Budějovice (tyska: Budweis) är en stad i Böhmen i södra Tjeckien med 95 000 invånare. Staden är huvudstad i Södra Böhmen och grundades 1265. Staden är känd för sina ölbryggerier och ölet Budweiser Budvar har sitt ursprung i staden.

České Budějovice

Liberec (tyska: Reichenberg) är en stad i Tjeckien. Den är belägen i nordligaste delen av landet, nära gränsen till såväl Polen som Tyskland. I Liberec finns textil- och maskinindustri, bl a en av Škodas fabriker, och en teknisk högskola.

Liberec

Brno (tyska: Brünn, latin: Bruna, jiddisch: ברין) är en stad i Mähren i sydöstra Tjeckien. Brno är den näst största staden i landet , och den största staden i Mähren. Brno är ett centrum för textil-, maskin- och kemisk industri. Där finns också, som i så många andra städer i landet, ett flertal bryggerier. Staden är även känd för sin racerbana, Masaryk Circuit eller Masarykův okruh, som bland annat anordnar FIA WTCC Race of the Czech Republic varje år.

Brno

Olomouc (tyska: Olmütz, polska: Ołomuniec), latin: Iuliomontium är en stad i östra Tjeckien. Den är belägen vid floden Morava, som är en vänsterbiflod till Donau. Några kilometer från staden finns Oders källflöden. Staden är huvudort i regionen Olomouc.I Olomouc finns världsarvet Trefaldighetskolonnen i Olomouc.

Olomouc

Mariánské Lázně är efter Karlovy Vary näst största kurort med ca 40 mineralkällor runt om i staden. Staden är belägen ca 6 mil söder om Karlovy Vary. Här bor ca 13 600 invånare. Redan 1528 beordrade kung Ferdinand I. undersökning av salthalten i ortens mineralkällor. Kurortsdelen började byggas i början av 1800- talet.
Rykten om källornas läkande verkan spred sig snabbt runt om i Europa och till Mariánské Lázně började folk resa från när och fjärran. Bland besökarna kan noteras många kända personligheter som t.ex. Kejsare Franz Josef I., Fredrik Chopin, Albert Schweitzer, Franz Kafka, Henrik Ibsen, Johan Strauss, Gustav Mahler, Sigmund Freud m.m.
Mariánské Lázně är också känd för sina många kulturevenemang med bl.a. Chopin festival,Sommar festival, Höst folklorfest och mycket annat.P.g.a. av sina många mineralvattenkällor är även Mariánské Lázně:s omgivningar förklarade till naturskyddsområde som inbjuder till många utflyktsmöjligheter och visstelser i vacker natur i stadens närhet. .

Mariánské Lázně

Kroměříž (tyska: Kremsier) är en stad i Mähren, Tjeckien.Staden var tidigare känd för sin sockerfabrik, bryggerier, kvarnar, samt spannmåls och frukhandel. Från 1620 hade staden ett jesuitkollegium. Bland stadens byggnader märks främst Kroměřížpalatset, säte för ärkebiskopen av Olomouc.

Kroměříž

Telč är en stad i södra Mähren, nära Jihlava, i Tjeckien. Staden har ett slott och ett långsträckt torg med välbevarade renässansbyggnader; sedan 1992 ett världsarv. Telč grundades i mitten av 1300-talet; den helige andes torn i antik romersk stil visar att här redan då fanns en bosättning här. Stadsmurarna och Marie himmelsfärdskyrka är uppförda i gotisk stil. Slottet uppfördes av Zachariáš av Hradec, som också torget är uppkallat efter; hans namn är också kopplat till staden Jindřichův Hradec.

Telč

Slott
Karlstein (tyska: Burg Karlstein; tjeckiska: Hrad Karlštejn, tidigare Karlův Týn) är ett gotiskt slott i köpstaden Karlštejn 30 km sydväst om Prag i Tjeckien. Det grundades 1348 av Karl IV. Historiskt har slottet tjänat som förvaringsplats för såväl Tysk-romerska rikets kejserliga riksregalier som Böhmens kröningsjuveler, heliga reliker och andra kungliga skatter. Idag är slottet ett av Tjeckiens mest berömda och välbesökta slott.

Karlstein slott

Konopiště slott ligger omkring 45 km från Prag. Det grundades på 1300-talet och år 1887 renoverades det av efterträdaren till Hapsburg-tronen, Franz Ferdinand d'Este. I slottets interiör kan du se inte bara Ferdinands stora konstsamlingar, otaliga statyer och målningar på temat S:t Göran, utan även beundra en av världens mest omfattande samlingar av historiska vapen.

Konopiště slott

Hlubokas slott - Efter ca 20 minuters bilfärd från České Budějovice, i nordlig riktning,finns en pärla bland tjeckiska slott och borgar - Slottet Hluboká.

Hlubokas slott

Rožmberk slott

Rožmberk slott

Šternberk slott

Šternberk slott

Orlík slott

Orlík slott

Litomyšls slott är det dominerande byggnadsverket i staden Litomyšl i Tjeckien. Det är ett monumentalt renässansslott uppfört åren 1568-1581. Byggnaderna kring slottet är inte bara enastående för deras arkitektoniska elegans utan har även blivit historia för att det är den tjeckiska kompositören Bedřich Smetanas födelseplats. På den utsträckta planen, som är en av de största i Tjeckien, står ett stadshus av gotiskt ursprung och en serie renässans och barockbyggnader, många med arkader och välvda bottenvåningsrum. Ett av de mest betydelsefulla av dessa är U Rytířů med sin uppseendeväckande fasad. I dåtiden var staden även ett betydelsefyllt religiöst center; det var i Litomyšl år 1344 som Böhmens andra biskopssäte grundades, fast det upphörde existera under Hussitkriget. På 1800-talet, var Litomyšls grammatikskola av stor betydelse.
Stadens kulturella traditioner går långt bortom regionala och nationella gränser. Den utsökta slottsinteriören, särskilt barockteatern, amfiteatern i slottsparken och Smetanas hus, ger alla ett varierat utbud av konserter och teaterföreställningar och berikar på så vis stadslivet under året. 1999 sattes slottet upp på världsarvslistan.

Litomyšls slott

Červená Lhota slott

Červená Lhota slott

Křivoklát - källor som nämner det kungliga palatset Křivoklát skrevs ner första gången omkring 1100 e.Kr., även om dagens byggnad härrör från det sena 1200-talet. Det byggdes ut och befästes i slutet av 1300-talet. Tack vare alla dessa renoveringar och fortsatta ombyggnationer så uppvisar slottet alla faser i den gotiska stilen. Slottet anses vara unikt ur en arkitektonisk synvinkel, och för att det är likt de franska slottsformerna. Slottet var en gång en kunglig jaktstuga tillhörande Karl IV. På insidan kan du se det välvda Kungens sal, ett gotiskt kapell med ett vackert snidat altare, en tidigare fängelsehåla som numera är hem åt ett bistert sortiment av tortyrredskap och Riddarnas sal, en samling sentida gotiska målningar och många skulpturer. Křivoklát ligger mellan 40 och 50 km väster om Prag, och med 250 000 besökare om året är slottet det näst mest besökta i Tjeckien. En av de bästa sakerna med en resa till Křivoklát är det omkringliggande landskapet, där det finns otaliga spår perfekta för vandringar, cykling och lugna promenader.

Křivoklát

En annan intressant turistmål i Tjeckien
Sněžka
(tjeckiska) eller Śnieżka (polska), tyska: Schneekoppe, är det högsta berget i bergskedjan Sudeterna, beläget på gränsen mellan Tjeckien och Polen. Med en höjd på 1 603 meter över havet är det Tjeckiens högsta berg; i Polen finns dock högre toppar i Tatrabergen.

Pec pod Sněžkou & Sněžka

Špindlerův Mlýn är en stad i Tjeckien, belägen i Riesengebirge. Namnet betyder Špindlers kvarn, efter en kvarn som tillhörde familjen Špindler där grannar brukade mötas. Idag har orten omkring 1 300 permanenta invånare. Staden är en vintersportort, och många skidsporttävlingar har hållits här. Vinteruniversiaden 1964 Strax intill staden finns källan till en av Europas största floder, Elbe.

Špindlerův mlýn

Koněprusy grottor (Koněpruské jeskyně) är unikt system av underjordiska grottor,som är bl. de största i hela Europa, med fantastiska droppstensformationer som naturen skapade under flera milioner år. Rundturen varar ca 45 minuter och är en sällsynt upplevelse. Från höjderna i närheten av grottorna kan besökarna se stor del av hela regionen.

Koněprusy grottor

Abyss Macocha

Abyss Macocha

Terezín (tyska: Theresienstadt) är en stad i Tjeckien belägen 50 kilometer norr om Prag.Terezín är en gammal fästnings- och garnisonsstad från 1700-talet som under andra världskriget användes som koncentrationsläger. Efter kriget blev den åter garnisonsstad men 1996 lämnade den tjeckoslovakiska armén Terezín, vilket medförde negativa effekter på den lokala ekonomin. Idag har man bland annat möbel- och textiltillverkning i staden och i närliggande orter flera industrier. Terezín har ett betydande museum om förintelsen - Památnik Terezín.

Terezín